2019-02-23 Scoutmonumentet Slottsskogen GöteborgPlats

Scoutmonumentet finns i Slottsskogen i Göteborg. Det ligger på kullen i parkens sydöstra del mitt emot Botaniska och nära Dag Hammarsköldsleden och spårvägen. Närmaste spårvagnshållplats är Botaniska. Med bil kommer man närmast via Margaretebergsmotet och parkerar närmast Villa Belparc. Karta se nedan.

 

Monumentets historia

Monumentet byggdes och invigdes 1959. Det kallas även Ebbe Lieberathsmonumentet för det restes till minne av just Ebbe Lieberath som var grundare av den svenska scoutrörelsen. Det var då 50 år sedan starten.

Runt stenen har genom åren många scoutkårer och distrikt från alla scoutförbund lagt ner en sten med namn på kåren eller distriktet och i vissa fall kårens eget märke. Stenarna är fastmurade runt den stora stenen som enligt vissa uppgifter väger ett halvt ton. Nu finns cirka 250 stenar på plats från hela landet och även någon från ett grannland. Den senast nerlagda är från Lysetrands scoutkår och den lades ner vid en ceremoni i november 2019 där två scouter hedrades särskilt Anna-Lisa Norrman och Bertil Jansson. Båda har varit aktiva i Lysestrands Scoutkår och även i Scoutmuseet Göteborg för att nämna några sammanhang.

1959-06-24 Arbete med Scoutmonumentet Göteborg

1959-11-14 Invigning av Scoutmonumentet Göteborg

1999-11 40-årsjubileum Scoutmonumentet Göteborg

Förteckning av stenarna vid monumentet

Det finns en förteckning med bilder på alla stenar och vilka kårer de representerar. Den kan man få genom att kontakta Scoutmuseet.

 

Hur man får en sten vid monumentet

Meddela Föreningen Scoutmuseet om ni vill få er scoutkår representerad vid monumentet. Då kommer vi överens om när den ska placeras och om ska göra någon ceremoni när det sker.

Stenen bör vara ungefär i storlek som ett människohuvud, men inte större. Det ska vara en natursten gärna från trakten där kåren är verksam. Kårens namn och orten där den är verksam ska vara inristat i stenen. Inristningen får gärna vara ifylld med färg. Stenen muras fast av föreningen.

Nära monumentet finns en eldplats med en sittring som får användas när man får elda.

Riddarpojkarna 1909 Sten vid Scoutmonumentet
Riddarpojkarna var den första ?? scoutpatrullen i Göteborg och Sverige. De träffades bland annat i skolan Gamla Latin där Ebbe Lieberath var lärare. Det var första stenen som lades till Scoutmonumentet 50 år efter starten.

Den senaste stenen som kom till Scoutmonumentet är nummer 250 fån Mölnlycke NSF som fyllde 90 år precis före pandemin. Lades till monumentet på Sankt Georgsdagen 2022.