2023-10-18:

Tyvärr måste vi tillfälligt stänga scoutmuseet för besök.

Det beror på att hyresvärden renoverar huset vi hyr källaren på för vårt fina museum.

Detta har fått följande konsekvenser för vår verksamhet: Vi har sorterat, packat våra förråd/magasin och fått dem flyttade till en lagerlokal i grannfastigheten. Arbetet påbörjades för ett par år sedan för vår del och det har varit bra att kunna sortera och katalogisera vad våra företrädare i föreningen samlat in och fått under många år (sedan 1937). Allt ligger inte i de över 100 flyttlådorna och löst förpackat. En hel del är placerat i våra utställningslokaler för att gås igenom ytterligare. Där finns mycket ömtåligt och ur ett scouthistoriskt perspektiv intressanta dokument och föremål, men också sådant som vi kan sälja eller lämna till återvinningscentralen.

Vi behöver alltså fokusera på hur vi ska ta hand om detta och omdisponera lokalerna. Vi vet ännu inte vilka förrådslokaler som hyresvärden ska erbjuda oss permanent, men vi har god kontakt med dem och även byggfirman som renoverar.

Därför tar vi inte emot grupper eller enskilda besök. Det är helt enkelt för rörigt!

Däremot tar vi gärna emot intresserade som kan jobba med punktinsatser eller med regelbundet. Det finns mycket att göra och vi räknar med att vi ska kunna öppna igen andra halvan av vårterminen. Vi återkommer med arbetsdagar men vi fortsätter på måndagarna kl. 10-14 ca.

Nu hälsar vi er alla välkomna till Scoutmuseet i Göteborg!

Uppdaterat 2023-03-06

Scoutmuseet är öppet för besök helgfria måndagar under höst och vår kl. 11-14. Sedan kan man genom att kontakta oss komma på annan tid. Det kostar 20 kr per person och minst 300 kr vid grupper som får guidning.

Om portarna till området är stängda på måste besökare ringa till den som ska guida eller någon annan i styrelsen så kan vi öppna grinden.

 

Adress och kommunikationer till museet

Museet ligger på Utbyvägen 151 i Göteborg.

Från Göteborgs centrum och från Partille centrum kan man ta buss 510 mot Partille centrum via Utby eller Heden via Utby. Hållplatsen Fjällbo ligger alldeles nära museet. Därifrån är det ett par minuters promenad till museet.

 

Aktuella bokningar av scoutmuseet

Här finns ett aktuellt dokument om bokningar som för tillfället är registrerade.

2023-03-06 Kalendarium bokningar SCOUTMUSEET GBG

Studiebesök

Kom gärna på besök med scoutavdelningen, ledargruppen eller annan gruppering så ordnar vi en guidad tur i museet. Det kostar 20 kr per person och minst 300 kr vid grupper som får guidning. Man kan betala med Swish. Populärt vid besök i museet är också att köpa scoutmärken och annat som kan användas vid den populära bytesverksamheten på stora scoutläger.

 

Här är bilder från några av rummen på museet:

I det här rummet kan du bland annat lära dig om blåvingar och vargungar.
Jamboreer uppmärksammas på museet med många prylar, märken och bilder.
Vi säljer gamla och nya scoutmärken till intresserade att ha swappa med. Eller heter det swoppa?
På museet finns många scoutmärken. En unik amerikansk lägerbålsfilt finns i samlingarna.
Gamla scoutdräkter, kokkärl, kompasser och massor av muggar.
Arkiven är omfattande med tidningsurklipp, teckningar, loggböcker.
Foton från scoutings snart 120-åriga historia på väggarna och ett bra bord för möten och fika.

 

Lämna saker till museet

Vi tar emot scoutföremål av historiskt värde till våra samlingar. Det kan vara minnesskrifter, fotoalbum, scoutmärken mm. Kontakta någon i styrelsen för att komma överens om överlämnande. En del av scoutkårernas arkiv som protokoll och liknande kan i första hand arkiveras på kommunernas föreningsarkiv. Vi kan gärna diskutera med er om lämpligt sätt att hantera den historiska dokumentationen av scoutkåren.